Co jste možná nevěděli o čínském česneku

Co jste možná nevěděli o čínském česnekuZdroj: www.zpravy.idnes.cz
Co jste možná nevěděli o čínském česneku
Zdroj: www.zpravy.idnes.cz

Česnek, celosvětově známé a oblíbené koření, které se přidává snad do všech pokrmů na světě. Pokud bychom se chtěli dále zabývat tím, kde všude se česnek využívá, tak by bylo vhodné připomenout, že patřičné místo mu náleží i ve zdravotnictví. Česnek nejenom, že výborně chutná, ale je také pro člověka, obrovským zdrojem, prospěšných látek, tedy lépe řečeno jen některý česnek, který se pěstuje – později vysvětlím.

Věděli jste například, že česnek krom toho, že obsahuje vitamíny A, B nebo C, tak v něm můžeme „najít“ i látky jako třeba flavonoidy, polysacharidy, nebo lutamylpeptidy, či steroidní a triterpenové saponiny a lektiny? Nebo, že jeho konzumování má nesmírně pozitivní dopad na trávení? Samozřejmě, že těch zdravotních kladů u tohoto „zázračného koření“ je mnohem více. Česnek nám dále pomáhá třeba se snižováním krevního tlaku, či se snížením cholesterolu v krvi, zároveň také dokáže zničit parazity ve střevech a v kombinaci s medem, se pak používá třeba při nachlazení nebo chřipkách.

Ale jak už bylo na začátku článku, jednou „řečeno“, musíte pečlivě vybírat. Ne každý druh česneku vám totiž může prospět, ba právě naopak. Pokud špatně vyberete může se vám šeredně vymstít. Kam teď směřuji? Možná, že už jste slyšeli, či dokonce viděli a ochutnali česnek z Číny. Pokud vám tento česnek nechutnal, či se vám barvou vůbec nelíbil, jedině dobře, ale alespoň ho příště už nekoupíte. A kupovat byste ho neměli ani kvůli následujícím faktům, dávejte pozor.

Dle slovenských údajů pochází zhruba 80 % veškerého česneku, který na Slovensku konzumují z Číny. Pro nás pro Čechy bude stav dovozu, čínského česneku velice podobný. Nejdůležitější informace a to pro všechny, kteří nechtějí mít střevní a kdo ví jaké problémy, přichází ale až nyní. Čínský česnek je tzv. „bělený“.

Co to znamená v praxi? Znamená to jedno jediné: Krom toho, že Číňané svůj česnek stříkají chemikáliemi, jež česnek, jak už zmíněný výraz „bělený,“ napovídá, skutečně bělí (můžete si všimnout, že čínský česnek je fakt, čistě bílí), tak mimo jiné tyto chemikálie, také zastavují klíčení, samotného česneku a zabíjejí veškerý hmyz, který na danou rostlinu usedne. Skutečná bomba a to pro lidský organismus se ale nachází až v česneku, kde se mohou vyskytovat podobně toxické látky jako je methylbromid.

Podle zprávy, která byla publikována ze strany OSN je tento prvek 60krát škodlivější než chlór. Dokáže člověku způsobit poškození centrálního, nervového a dýchacího systému a může skončit dokonce i smrtí. Nemůže býti ani tajností, že takovíto, chemicky ošetřovaný česnek je mnohdy znečištění i olovem, siřičitany či dalšími sloučeninami, jež jsou pro lidský organismus nebezpečné.

Existuje snad jen jedno vysvětlení, které by nám mohlo zodpovědět otázku „Proč Číňané svůj česnek ošetřují zrovna chemicky?“ Dělají to z toho důvodu, aby mohl být v průběhu skladování vystaven i nízkým teplotám. Následkem tohoto zacházení je pak samozřejmě, úbytek velkého množství zdravých látek, které jsme si popsali výše.

Zdroj: Svět kolem nás

Prosím ohodnoťte tento článek

Mohlo by vás zajímat:

Pošlete tento článek dál, pokud se Vám líbí :o)
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on Tumblr

Komentovat pomocí Facebooku

Komentářů

Filip Melichar

Jmenuji se Filip Melichar bydlím v Praze, též v Praze studuji, střední školu a od konce roku 2013, konkrétně od 27. prosince, vydávám Bloumatele. S psaním a vydáváním článku jsem začal z důvodu, velké touhy, sdělit lidem informace a dozvědět se něco o dnešním světě. Krom těchto důvodu mě do psaní tlačí i chuť komentovat.

Napsat komentář