Párky, nebo šunka – a tím jako seznam „rakovinných úkrytů“ končí?

Párky, nebo šunka – a tím jako seznam „rakovinných úkrytů“ končí?
Párky, nebo šunka – a tím jako seznam „rakovinných úkrytů“ končí?
Zdroj:www.vomaub.cz

Rakovina, nádorové onemocnění v jehož závěru, během celého roku umře po celém světě, několik milionů lidí. Jenom za nynější rok, rok 2015 se počet mrtvých lidí na celém světě na následek tohoto onemocnění, přehoupl přes hranici 6 milionů lidí. Ale kde všude na nás vlastně toto zákeřné, pro mnohé lidi, osudné onemocnění, číhá? Je tomu snad jenom v cigaretách, alkoholu či dle posledních informací, mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, IARC v párcích a salámech?

Ne dámy a pánové, seznam „rakovinných úkrytů,“ těmito položkami ani zdaleka nekončí, ba právě naopak! Skoro by se až dalo říci, že výše uvedenými, nám velice známými příklady, onen seznam, teprve začíná. Podle již zmíněné mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, IARC existuje celkem 116 produktů, díky nimž můžeme rakovinu dostat.

Jaké produkty to jsou, případně co k tvorbě a rozjetí rakoviny, přispívá si nyní v tomto článku uvádět, nebudeme. Místo toho se dnes, podrobněji zaměříme na zprávu, jež byla publikována, výše zmíněnou agenturou pro výzkum rakoviny, minulý měsíc, konkrétně 26.10.2015 a týká se červeného masa, včetně výrobků ze zpracovaného masa.

V souvislosti s výskytem rakoviny v červeném mase, agentura ve zprávě uvádí, že do svých výsledků, zahrnula i všechna svalová masa pocházející ze savců – tedy maso hovězí, telecí, vepřové, nebo také jehněčí, skopové, koňské či kozí.

Jedná-li se pak o výskyt rakoviny v masných výrobcích (ve zpracovaném mase), tak do této skupiny, agentura zařazuje všechna masa, která prošla nějakou chuťovou úpravou, jako je například solení, fermentace a uzení. Reálně na to potom můžeme narazit v podobě: Uzenin, párků, šunk, sušených mas, nebo sušených mas v konzervě.

V případě uzenin agentura, dokonce varuje, že riziko „rozjetí“ rakoviny je stejně vysoké jako v případě nejrizikovějších, karcinogenních produktů, jako je tabák a azbest.

Závěrem zpráva IARC také uvádí, že výsledky, provedené studie se opírají o 800 výsledků již zpracovaných studií v dané oblasti.

Zdroj: AC24

Párky, nebo šunka – a tím jako seznam „rakovinných úkrytů“ končí?
Počet hlasů: 1
Průměr: 5

Mohlo by vás zajímat:

Pošlete tento článek dál, pokud se Vám líbí :o)
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on Tumblr

Komentovat pomocí Facebooku

Komentářů

Filip Melichar

Jmenuji se Filip Melichar bydlím v Praze, též v Praze studuji, střední školu a od konce roku 2013, konkrétně od 27. prosince, vydávám Bloumatele. S psaním a vydáváním článku jsem začal z důvodu, velké touhy, sdělit lidem informace a dozvědět se něco o dnešním světě. Krom těchto důvodu mě do psaní tlačí i chuť komentovat.

Napsat komentář